Barnen är viktigast för Maria

Från lantlivet i Långsele till teaterskola och Lisebergskanin i Göteborg. Sedan tillbaka till Ådalen igen för start av föräldrakooperativ i Österforse. Maria Åslunds meritlista är både lång och färgstark.
Maria flyttade hem efter nio år i Göteborg. Hon är en av flera drivkrafter som gjort förskolan Kulla med föräldrakooperativ i Österforse möjlig. På Kulla finns 15 barn och tre pedagoger. Maria är föreståndare på kooperativet.

– Vi har verkligen fått kämpa för att fått det dit det är idag. Men gemensam vilja är starkare än negativa axelryckningar. Vår styrka just ordet “FLEXIBEL”. Både när det gäller barnen, föräldrarna och oss pedagoger emellan.

Maria växte upp på en liten gård i Långsele. På gymnasiet valde hon Barn & fritidsprogrammet. Därefter fylldes meritlistan på ytterligare. Ett par somrar jobbade hon som figur, men också som guide och teaterledare på mulleteatern.

Senare valde hon och sambon att prova vingarna. De flyttade till Göteborg.

– Jag kom in på Wendelsberg Folkhögskola och under tre år och läste teater, regi, producent med mera. På somrarna jobbade jag på Liseberg och första året var jag “Lisebergskanin”, säger Maria.

Teaterskolan tog slut och även om paret trivdes bra med livet i Göteborg så beslutade de sig för att dra norrut igen.

– Oktober 2005 födde jag en flicka så våren 2006 bestämde vi oss för att flytta hem till Sollefteå. Vi ville att vår dotter skulle få växa upp nära våra familjer. Vi kände samtidigt att Sollefteå hade utvecklats positivt, så det kändes bra att komma hem igen, säger Maria.

Hemma och mammaledig. En dag såg Maria att de sökte personal till ett nystartat föräldrakooperativ i Österforse. Från tiden på västkusten fanns även barnskötare i hennes meritlista. Hon sökte och fick tjänsten i Österforse.

– Det enda som var klart var lokalerna. Men inga inventarier. Vi började verkligen från noll och det kändes otroligt inspirerande, säger Maria, som erbjöds att vara en av två pedagoger som skulle hjälpa till att starta förskolan.

Visionen för kooperativet var att det skulle ha en mindre barngrupp, mycket utevistelse och samarbete med andra. Maria och den andra pedagogen började planera. De diskuterade med föräldrarna och sakteliga tog förskolan form.

– Vi har mötts av ett fantastiskt engagemang från familjerna, familjer runt familjerna, arbetskompisar och boende runt Österforse.

För Maria och de andra pedagogerna är barnen alltid viktigast. De leker mycket, speciellt ute i skogen, som ligger utanför husknuten. Stress ska helst inte alls förekomma, varken i ord eller handling.

– Att se oss tillsammans där vi är nu är otroligt roligt. För många i samhället idag har inte ork, hinner inte, vill inte, struntar i det som händer runt om. Men tillsammans orkar man mer. Det gäller bara att hitta ett frö, en gnista som man kan vårda och se den växa. Och på senare år har man känt den energin i Sollefteå. Det är så roligt att få vara en liten del av den, säger Maria Åslund.