Det stora uppbrottet

Dagen då mitt liv kommer att upptas av flyttlådor, knäskurning av toalettgolv och ett nostalgiskt rotande bland minnen som glömts bort, närmar sig med stormsteg. Ofantliga stormsteg. Helt plötsligt känns elavtal och bolåneräntor som min nya hobby och insikten om att snart behöva klippa en gräsmatta varje vecka kommer över mig som en ångestframkallande vånda värt att uppsöka närmaste psykolog för. Det är dock petitesser i det hela, det stora är ju egentligen uppbrottet. Avfärden från Långsele. Slutet!

Nog för att jag redan under min livstid hunnit placera mina flyttlådor i både Sundsvall, Piteå och i Ljungaverk, men det har aldrig hunnit bli som hemma. Nej, snarare som rastplatser på väg mot något annat. Än så länge har det där “något annat” alltid blivit Långsele och det borde vara ett tecken på något. Fast nu är det alltså dags igen för att simma runt bland flyttlådorna och återigen säga hej då till Långsele. Denna gång känns det dessutom som att avskedet är på riktigt när farvälet består av huslån och en inköpslista där en gräsklippare prenumererar på första platsen.

Jag ska inte bli alltför sentimental nu, men numera är det med visst vemod som jag står på balkongen på Köpmangatan 7A och tittar ut över mitt Långsele med järnvägen, Ica och vägen som skär som en kärlekssaga mellan Konsum och gångvägen. Och det är med ännu större vemod, och framför allt trötthet, som jag tittar in i lägenheten och ser alla saker som snart ska fraktas många mil bort. Till en avsides plats, oändligt långt bort.

Det ska dock erkännas att i allt vemod bor det också en nyfikenhet och en förväntan. Hur ska jag trivas på det nya stället? Kommer vi att förstå varandra? Kommer jag hitta den perfekta promenadslingan och hur lång tid kommer det ta innan jag exakt vet hur lång tid det tar att köra till jobbet? Det kommer hur som helst bli en stor, men spännande utmaning när jag tar mina flyttlådor och placera dem två mil bort från Långsele. I Forsmo. För allvarligt talat, ni tror väl inte att jag frivilligt tänker flytta från Sollefteå kommun?