Ekologisk odling i centrala Skellefteå

Håkan Wallgren, Maria Lidmark, Abate Merdassa & Stina Näslund
Vid Rödstaravinen i Sollefteå har en storsatsning gällande ekologisk odling startat. Tack vare möjligheten att bruka en egen kolonilott har Sollefteåbor nu fått en möjlig plats att odla på. Målet med satsningen är att få invånarna mer medvetna och intresserade av miljöfrågor samt att det ska bli en samlingsplats för en mängd människor.

De som står bakom det här initiativet är Stina Näslund, ABF Västernorrland, Maria Lidmark, Studiefrämjandet Västernorrland och Håkan Wallgren, Studieförbundet Vuxenskolan Västernorrland, i samarbete med Leader Sollefteå som finansierar projektet.

– Vi vill erbjuda Sollefteåborna en central plats att kunna odla på helt gratis. Det är fritt fram att odla vad man vill och redskap finns tillgängligt för alla i en bod precis bredvid, säger Maria.

– Det finns 15 stycken stora lotter och alla kan delas upp i mindre lotter, så många får möjlighet att odla. Det finns inga större riktlinjer förutom att det inte får användas konstgödsel, besprutning eller kemikalier vid odlingen, säger Stina.

Marken är redan beredd och en brunn har anlagts samt en solcellsdriven pump ska installeras. Dessutom får lottägarna daglig hjälp av Abate Merdassa. Abate finns tillgängling vid odlingen fyra timmar om dagen för att ge tips och råd till oerfarna odlare.
– Många blir förvånade över möjligheten att kunna odla så centralt, vilket är jättekul. Dessutom hoppas vi få se en integration mellan nysvenskar och de som bott i Sollefteå tidigare, säger Maria.

– Målet är att det ska bli en oas och samlingsplats för många människor. Det känns jättespännande och jag är väldigt positiv. Jag hoppas att många tar tillfället i akt nu när det finns möjlighet, säger Håkan.

Dessutom berättar Stina att det kommer anordnas ekologiska luncher på Bowlingen i Sollefteå framöver. Det kommer vara ekologiska luncher som helt saknar kemikalier.

– Luncherna kommer att kombineras med föreläsningar som följer temat “Hur jag i vardagen kan bidra till ett hållbart Sollefteå” under 30 minuter, säger Stina.

– Lunchgästerna kommer att få konkreta råd om hur de praktiskt går till väga gällande miljötänket, vilket vi hoppas blir uppskattat, säger Maria.

Här står gänget framför redskapsboden som numera är döpt till “Vera”.
Av: Evelina Grön, praktikant Sollefteå Informationsenhet