Eyob från Etiopien siktar framåt

Namn: Eyob Gebremichael
Ålder: 29 år
Dold talang: Spela schack
Favoritmat:”Injera be doro wet” och “Tire siga” (populär etiopisk mat)
Eyob är född i Etiopien och uppvuxen i Addis Ababa, Etiopiens huvudstad. I hemlandet valde han att utbilda sig till pilot vid etiopiska flygvapnet och etiopiska flygbolagskolan. Men när regeringen skickade honom till Vitryssland för utbildning tog livet en ny vändning.

– Jag avbröt min utbildning i Vitryssland som protest mot regeringen och då fanns bara en sak att göra – fly till ett annat land, säger Eyob.

Den sjunde augusti 2006 landade han i Sverige. Kort därefter flyttade han till Sollefteå. Att det blev Sollefteå är en ren slump, men Eyob är mycket glad över att ha hamnat just här.

– Att bo i en liten stad känns tryggt och är fint på olika sätt. Till exempel med tanke på miljön, naturen och att människorna är vänliga här, säger Eyob.

I Sollefteå kommun finns bra möjligheter till att lära sig språket genom Svenska för invandrare (SFI). Eyob verkar ha klarat kurserna med glans för under vårt samtal slås jag av att hans svenska är näst intill flytande.

– Jag har pluggat hårt. Att kunna svenska språket är ett måste för att hitta jobb eller utbilda sig vidare, resonerar Eyob.

Hösten 2009 planerar Eyob att läsa till tekniker med inriktning mot el. Om han kommer in på skolan skall han eventuellt studera på Luleå Universitet via Lärcenter i Sollefteå. Just nu förbereder han sig för fullt genom studier på komvux.

Vad är dina framtidsplaner?
– Jag hoppas att mina studier skall leda till att jag hittar ett jobb och nån gång i framtiden vill jag gärna börja flyga igen, säger Eyob.

Du kanske har hunnit upptäcka olika ställen i Sollefteå kommun. Vilken
plats tycker du är extra fin att besöka?
– Sollefteå biblioteket trivs jag bäst på.