Från barnkör till operascen

Från barnkör till operascen

Anna Sandström

Årets Ingrid Thulin-stipendiat är operastudenten Anna Sandström. Hon är idag 27 år men började sin karriär tidigt i Multråkyrkans barnkör. Tonerna tog henne sedan vidare till Musik Direkt med gruppen LEJA.Så småningom sökte Anna in till musiklärarutbildningen med inriktning på klassisk sång vid Musikhögskolan i Piteå (Luleå tekniska universitet). Efter examen var hon ändå inte riktigt nöjd, hon ville ta sin sång till högre höjder och sikta mot stjärnorna!

Anna, varför valde du att söka till Operautbildningen i Göteborg trots att du var färdigutbildad?

-Jag hade tankar på det redan innan. Eftersom att jag vet att det brukar krävas flera års musikstudier för att komma in, blev Piteå en bra start. Min sångpedagog där uppmuntrade mig till att söka vidare inom operagenren, vilket jag gjorde! Nu är jag 1 av 8 bland 80 sökande och tar operakandidatexamen 2013!

Imponerande! Och ordet Opera – det låter så mäktigt! Berätta lite om vad ditt liv som operastudent innebär.

-Vi har lektioner inom alltifrån sångteknik och uttryck till teater och pilates. Det är viktigt att fysiken är god för att både röst och kropp ska kunna nå sin fulla potential under föreställningarna. Under första delen av utbildningen studerade vi med studenterna på musikalutbildningen och blev undervisad av lärare från Teaterhögskolan och den delen var ny för mig. Jag var inte van vid att skådespela men känner att det verkligen hjälper mig att bli en bättre operasångerska. Det är väldigt kul och jag trivs toppenbra med både programmet och staden!

Var ser du dig själv om 10 år?

-Det är inte helt omöjligt att jag då provat på att jobba utomlands, exempelvis i Tyskland där det finns fler operahus än här. Kanske bor jag i Göteborg eller Stockholm och har fått chansen att framträda på Kungliga Operan, det är såklart dit jag vill! Då det är oerhört hård konkurrens i branschen känns det bra att alltid kunna luta sig tillbaka på pedagogutbildningen om jag inte får de roller jag önskar.

Jag är övertygad om att du får en framgångsrik karriär, vill gratulera till stipendiet och önskar dig ett stort lycka till i framtiden! Men innan jag lämnar dig, undrar jag såklart om du saknar Sollefteå?

-Jag har inte så många kompisar som bor kvar i Sollefteå men självklart saknar jag mamma och pappa ibland. Och det faktum att närmsta löpspår är någon minut bort är helt fantastiskt, vi har så nära till naturen. Det är så vackert och lugnt här, det uppskattar jag när jag är hemma.

Ingrid Thulin-stipendiet delas ut kl 12.00 den 29 juli, utanför CityGallerian. Se Anna i Sollefteå:
27/7 Lunchkonsert Multrå Kyrka – Folkmusik/Visor
14/8 Konsert Sollefteå Kyrka

Text och bild: Jennifer Andersson