Rasmus redo för EU-olympiad på Cypern

Rasmus Johansson från årskurs nio i Junsele skola har kvalificerat sig till EU-olympiaden i naturvetenskap som genomförs i Nicosia, Cypern den 11-18 maj.
Ett stort intresse för kemi, fysik och biologi samt Rasmus förmåga att snabbt lära sig saker gjorde att han kammade hem en biljett till finalen på Cypern. Tre killar och tre tjejer är uttagna att representera Sverige. Junsele ingår i ett norrlandslag tillsammans med Sävar och Umeå. I lag syd finns Stockholm, Lomma och Täby. Totalt deltar 22 länder.

Du reser snart. Hur laddar du upp inför finalen på Cypern?
– Jag var på träningsläger med övriga svenska deltagare i Stockholm under vecka 17. Vi skulle dels gå igenom tävlingen och så var det bra att träffas och lära känna varandra lite grann.

Hur går tävlingen till?
– Den pågår under två halvdagar. Temat är ljus med inriktning på fotosyntes, partikelfysik med mera. Vi kommer att utföra stora laborationer som var och en pågår i ett par timmar. Jag blev faktiskt lite chockad över att det var så omfattande frågor.

Du siktar förstås på en seger, så att Junsele och hela Sollefteåbygden sätts på kartan ordentligt?
Ja, det vore himla roligt om norrlandslaget tog hem segern.

Vad är 1:a priset?
Jag vet ärligt talat inte. Men resan i sig är ett pris nog. Det ska bli kul att få prata engelska. Och så ska jag försöka mig på lite franska som jag har läst ett tag nu.

Några planer på hur du ska göra reklam för din hembygd?
– Njaaa, det blir väl så att man pratar med lite olika människor. De tycker säkert att det är spännande att få höra hur det är här uppe i Norden. Jag har i alla fall med mig en ryggsäck som det står Sollefteå på.